در اول این گزارش جا دارد ایام پیش رو را خدمت ولی عصر (عج) تبریک عرض کنیم. خب به این نوشته بپردازیم. این گزارش به مناسبت ولادت خورشید یازدهم ولایت، امام حسن عسکری (ع)، به وی اختصاص دارد. گروه رسانه ای حسینیه فاطمة الزهرا(س) به بررسی اصحاب خاص امام حسن عسکری (ع) می پردازد.

شاگردان ممتاز امام حسن عسکری علیه السلام

ابوعلي احمد بن اسحاق

او اهل قم و بزرگ قمي‌ها بود. مسائل مردم قم را نزد امام عليه السلام مي‌برد . پاسخ مي‌گرفت و زمان امام جواد و امام هادي عليه السلام را نيز دريافته و از آن بزرگواران هم روايت كرده است. ابوعلي احمد بن اسحاق به شرف ملاقات حضرت صاحب الزمان صلوات الله عليه نائل شده و يكبار به جناب حسين بن روح نايب سوم و نايب خاص امام عصر (عجل الله تعالي فرجه الشريف) در غيبت صغري نامه نوشت و اجازه خواست به حج برود، اجازه صادر و پارچه اي هم براي او فرستاده شد.

احمد گفت به من خبر وفاتم داده شد و در بازگشت از حج در حلوان (پل ذهاب فعلي) درگذشت. سعد بن عبدالله راوي خبر مي‌گويد: همينكه از خدمت مولاي خود مراجعت كرديم و به سه فرسخي حلوان (پل ذهاب) رسيديم احمد بن اسحاق تب كرد و سخت ناخوش شد كه ما از او مأيوس شديم چون وارد حلوان شديم در كاروانسرايي منزل كرديم. احمد فرمود مرا امشب تنها گذاريد و به خانه‌هاي خود برويد. هر كس به منزل خود رفت، نزديك صبح به فكر افتادم، چشم گشود (كافور) خادم مولاي خود امام حسن عسكري عليه السلام را ديدم كه مي‌گويد: «احسن الله بالخير عزائكم و جبر بالمحبوب رزيتكم». خداوند شما را تسليت نيكو دهد و به پاداش پسنديده مصيبتتان را جبران فرمايد. آنگاه گفت: غسل و كفن مصاحب شما احمد انجام شد، برخيزيد و او را دفن كنيد، همانا او به جهت قرب به خداي متعال، نزد مولايتان از همه ي شما گرامي تر است، آنگاه از نظر ما پنهان شد.

احمد بن محمد بن مطهر

او مأمور كارهاي امام حسن عسکری عليه السلام بود كه اين كاشف است كه او داراي مقامي فوق عدالت بوده است. يك بار كه مادر امام حسن عسكري عليه السلام با حضرت صاحب الزمان صلوات الله عليه به سوي مكه حركت نمود احمد بن محمد مطهر متولي كارهاي ايشان بود.

ابوهاشم داود ابن القاسم الجعفري

او از نسل جناب جعفر طيار عليه السلام و از بزرگان دودمان خويش و اهل بغداد بود. در خدمت ائمه عليهم السلام مقام و منزلتي بزرگ داشت، امام جواد و امام هادي و امام عسكري عليهم السلام را درك كرد و در اوايل غيبت صغري از ناحيه ي امام عصر عليه السلام از وكلاء و كارگزاران نيز بوده است. او مردي شجاع و بي باك بود. هنگامي كه سر يحيي بن عمر زيدي را نزد محمد بن عبدالله بن طاهر والي بغداد آوردند، برخي اين پيروزي را به او تبريك و تهنيت مي‌گفتند، ابوهاشم نزد والي رفت و بي محابا خطاب به او گفت: امير! آمده‌ام به تو در مورد چيزي تبريك بگويم كه اگر رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم حيات داشت براي آن سوگواري مي‌كرد! ولي در پاسخ ابوهاشم هيچ نگفت.

ابوسهل اسماعيل بن علي

او اهل نوبخت و بزرگ متكلمين بغداد و بزرگ طايفه نوبختيه محسوب مي‌شد. در زمان خود جلالت و بزرگي خاصي در دين و دنيا داشت. كتب زيادي تصنيف كرده و از جمله كتاب انوار در تواريخ ائمه اطهار عليهم السلام. ابن نديم در كتاب فهرست مي‌نويسد كه ابوسهل كتابهاي بسياري تأليف كرده كه بعضي از آنها به خط خود اوست و درباره ي علم كلام و فلسفه مي‌باشد و كتابي هم در باب امامت نوشته است و جمعي از ناقلين فلسفه مثل ابوعثمان دمشقي و اسحق و ثابت از وجود او استفاده مي‌كردند.

ابوعمرو عثمان بن سعيد عمري

نايب اول امام عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف در غيبت صغري است. مردي بزرگوار و موثق و از بزرگان اصحاب و وكلاء امام هادي و امام عسكري و امام قائم عليهم السلام مي‌باشد. از سن يازده سالگي در خدمت حضرت امام هادي عليه السلام نشو و نما يافته و رابط و واسطه ي ميان مردم و امام هادي و امام عسكري و امام عصر عليهم السلام مي‌بود.

گاه به دست او كراماتي بروز مي‌كرد. همچنان كه اشاره شد او اولين نائب از نواب خاص امام عصر (عجل الله تعالي فرجه الشريف) است .تازه قبلا نيز امام هادي و امام عسكري عليهم السلام مردم را به وي ارجاع مي‌دادند تا مسائل و احكام را از او فراگيرند. امام هادي و امام عسكري عليهماالسلام هر يك درباره او مي‌فرمودند: ابوعمرو (عثمان بن سعيد) مورد وثوق و امين من است. آنچه نقل مي‌كند از من نقل مي‌كند، و آنچه به شما برساند از جانب من به شما رسانده است.

در ادامه برای کامل تر شدن گزارش به حدیثی از امام حسن عسکری (ع) می پردازیم.

امام حسن عسکری (ع) می فرمایند:

مومن پنج نشانه دارد که به شرح ذیل می باشد:

  • در مجموع پنجاه رکعت نماز مقبول شده داشته باشد.(اعم از مستحب و واجب)
  • زیارت اربعین را خوانده باشد.
  • در دست راست خویش، انگشتر عقیق داشته باشد.
  • بر روی خاک سجده کند.
  • و عبارت (بسم الله رحمن الرحیم) را در نماز بلند بگوید.

در آخر گزارش جا دارد مجددا این ایام را محضر ولی عصر (عج) تبریک عرض کنیم. امیدواریم این گزارش برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. با وب سایت رسمی حسینیه فاطمة الزهرا(س) همراه باشید.التماس دعای فرج.

ولادت امام حسن عسکری
ولادت امام حسن عسکری (ع)
فهرست