ازدواج حضرت فاطمه سلام الله علیها و امیرالمومنین علی بن ابی طالب علیه السلام از مهم ترین اتفاقات تاریخ شیعه است؛ زیرا سلسلهی امامان شیعه ثمرهی این ازدواج هستند.سلسلهای که در حدیث لوح، حدیث غدیر و خیلی دیگر خداوند متعال به گفتن آن امر کردند.
مطابق با احادیث، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به وحی الهی و دستور خدا، حضرت فاطمه علیهاالسلام را به ازدواج امیرالمومنین علی بن ابی طالب علیه السلام در آورد.
در ادامهی این مطلب مناسبت سالروز ازدواج این دو نور الهی احادث و روایات متعددی را بیان خواهیم کرد.
تاریخ ازدواج امیرالمومنین و حضرت زهرا علیهماالسلام
برخی بر این عقیده اند که تاریخ عقد حضرت فاطمه علیها السلام در اواخر ماه صفر و تاریخ ازدواج آن در ماه ذی الحجه بوده است. [1]
عده ای نیز گفته اند که تاریخ عقد در ماه ربیع الأول بوده و در همان ماه ازدواج صورت پذیرفته است. [2]
[1]: مجلسی، بحار الأنوار، ج ۱۹، ص ۱۹۲-۱۹۳، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ ق
[2]: مجلسی، بحار الأنوار، ج ۱۹، ص ۱۹۲-۱۹۳، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ ق
سن ازدواج امیرالمومنین و حضرت زهرا علیهماالسلام
علماى شیعه در تعیین سن حضرت فاطمه علیهاالسلام به هنگام ازدواج از چهارده سال بیشتر نگفته اند.[1] اکثر عالمان شیعه معتقدند که، سن حضرت در زمان ازدواج، ۹ یا ۱۰ یا حداکثر ۱۱ سال بوده است. [2] همچنین سن امیر مؤمنان علی بن ابی طالب علیه السلام ۲۱ سال و ۵ ماه بوده است. [3]
[1]: امین، سید محسن، أعیان الشیعة، ج ۱، ص ۳۱۳، دار التعارف للمطبوعات، بیروت، ۱۴۰۶ ق
[2]: انصاری، اسماعیل، الموسوعة الکبرى عن فاطمة الزهراء، ج ۴، ص۲۱، دلیل ما، قم، ۱۴۲۸ق
[3]: ابن عبد البر، الاستیعاب فى معرفة الأصحاب، ج ۴، ص ۱۸۹۳، بیروت، دار الجیل، ط الأولى، ۱۴۱۲/۱۹۹۲
اذن خدا برای ازدواج حضرت زهرا علیهاالسلام
اصحاب و انصار رسول خدا صلی الله علیه و آله با سعد معاذ رئیس قبیله اوس به گفتگو پرداختند و آگاهانه دریافتند که جز امیرالمومنین علی علیه السلام کسی شایستگی ازدواج با حضرت زهرا علیهاالسلام را ندارد و نظر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نیز به غیر او نیست.
از این رو دسته جمعی در پی امیرالمومنین علی علیه السلام رفتند و سرانجام او را در باغ یکی از انصار یافتند که با شتر خود مشغول آبیاری نخلها بود. آنان روی به حضرت کردند و گفتند: اشراف قریش از دختر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم خواستگاری کرده اند و پیامبر در پاسخ آنان گفته است که کار زهرا منوط به اذن خداست و ما امیدواریم که اگر تو (با سوابق درخشان و فضایلی که داری) از فاطمه خواستگاری کنی پاسخ موافق بشنوی و اگر دارایی تو اندک باشد ما حاضریم تو را یاری کنیم.
علامه محمد باقر مجلسی (ره)، ترجمه جلد ۴۳ بحارالنوار ۴۳، ۴۴۱
امیرالمومنین علی بن ابی طالب علیه السلام روایت میکنند: پیامبر اکرم صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه به من فرمود: یا علی! گروهی از مردان قریش راجع به فاطمه ی زهراء سلام الله علیها مرا مورد عتاب قرار دادند و گفتند: ما خواستگار فاطمه بودیم و تو نپذیرفتی، اکنون او را به علی بن ابیطالب دادی.
من گفتم: به خدا قسم، من فاطمه را از شما رد نکردم و او را تزویج ننمودم، بلکه خدا خواستگاری شما را نپذیرفت و فاطمه را برای علی تزویج کرد؛ زیرا جبرئیل بر من نازل شد و گفت، خدای تعالی میفرماید: اگر من علی را خلق نمی کردم از حضرت آدم به بعد شوهری که شایسته ی فاطمه باشد در روی زمین نبود.
علامه محمدباقر مجلسی، ترجمه جلد ۴۳ بحارالنوار، ص ۲۸۸
هم کفو بودن امیرالمونین و حضرت زهرا علیهاالسلام
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله روایت شده است که خطاب به امیرالمومنین علیه السلام فرمودند:
«لولاك یا على لما كان لفاطمه كفو على وجه الارض : یا على اگر تو نبودى، فاطمه را بر روى زمین کفوی نبود».
بحارالانوار ج ۴۳/ ۱۰۷
مهریهی آسمانی حضرت زهرا علیهاالسلام
رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند: مهریه ی فاطمه سلام الله علیها در آسمان یک پنجم زمین تعیین شده، پس کسی که با بغض فاطمه و فرزندانش، تا قیامت روی زمین راه برود حرام است. [1] در روایتی دیگر از حضرت امام محمد بن علی الباقر علیه السلام روایت شده که فرمود مهریه ی فاطمه ی اطهر یک پنجم دنیا، یک سوّم بهشت، چهار نهر که عبارتند از: نهر فرات، نیل در مصر، نهروان و نهر بلخ. [2]
[1]: زندگانی حضرت زهرا (سلام الله علیها) (ترجمه جلد ۴۳ بحارالانوار)، ص ۳۵۸
[2]: زندگانی حضرت زهرا (سلام الله علیها) (ترجمه جلد ۴۳ بحارالانوار)، ص ۳۵۸
میوهی امامت، ثمرهی ازدواج امیرالمونین و حضرت زهرا علیهماالسلام
ثمره این ازدواج مبارک درخت گهربار امامت است. از این ازدواج مبارك این دو عزیز، چهار فرزند والاگُهر دیده به جهان گشودند، كه به ترتیب سن عبارتند از: امام حسن مجتبی علیه السلام، امام حسین علیه السلام، زینب كبری سلام الله علیها،ام كلثوم سلام الله علیها و البته حضرت محسن علیه السلام نیز پیش از تولد بر اثر ضربات دشمنان اسلام در رحم مادرش به شهادت رسید.
[۱]: الارشاد (شیخ مفید)، ص ۳۴۲آخرین اولاد از اولاد آل امیرالمومنین و حضرت زهرا علیهاالسلام، امام دوازدهم یعنی حضرت حجت بن الحسن العسکری میباشند. ایشان حاضر و خلیفه خدا بر زمین هستند ولی ظاهر و یا ظهور ندارند. همچون خورشید پشت ابر بنابر روایات منتظر اذن خدا و یاری ما انسانها میباشند. واکثرالدعا بتعجیل الفرج