در ایامی هستیم که متعلق هست به ولادت خورشید ششم ولایت و امامت جعفر بن محمد علیه السلام . به همین دلیل به بررسی حدیثی از وی می پردازیم. این حدیث در مورد این هست که فردی که می خواهد امر به معروف و نهی از منکر انجام دهد؛ باید دارای چه شرایطی باشد. در ابتدا متن حدیث و سپس تفسیر آن خدمت شما ارائه می گردد.

امام صادق (ع) می فرمایند:

إِنَّمَا يَأْمُرُ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَى عَنِ الْمُنْكَرِ مَنْ كَانَتْ فِيهِ ثَلَاثُ خِصَالٍ عَالِمٌ بِمَا يَأْمُرُ عَالِمٌ بِمَا يَنْهَى عَادِلٌ فِيمَا يَأْمُرُ عَادِلٌ فِيمَا يَنْهَى رَفِيقٌ بِمَا يَأْمُرُ رَفِيقٌ بِمَا يَنْهَى.

فردی که به سوی امر به معروف و نهی از منکر قدم بر می دارد باید دارای ویژگی های زیر باشد:

  • به آنچیزی که امر می کند یا چیزی که نهی می کند باید آگاه باشد یعنی خوب و بد را کامل بشناسد .
  • در انجام این کار کاملا عدالت را مدنظر بگیرد.
  • این کار را در نهایت مهربانی و ابراز محبت انجام دهد تا این عمل به سرانجام دلخواه برسد .

منبع : تحف‌العقول، ص۳۵۸

خب از ظاهر حدیث می توان نکات ارزنده ای را دریافت کرد. امر به معروف و نهی از منکر را خیلی ها به  شمشیر دولبه ای تشبیه می کنند. اگر این سه نکته نورانی را رعایت کنیم ؛ از لبه خوب و کاربردی این امر استفاده شده است. امّا اگر این نکات ارزشمند رعایت نشود؛ می توانم بهتون قول بدهم اثر مثبتی که خلق نمی کنید که هیچ؛ چه بسا اثرات منفی هم خلق کنید. به قول معروف این نشه که بخوایم ابرو رو درست کنیم؛ بزنیم چشم هم بشکونیم.

هر یک از امامان علیهم السلام با توجه به شرایط زمانه خود، دارای رسالت های متمایزی بودند. رسالت امام پنجم و ششم در این بود که تا می توانید حدیث بگویید. بایستی برکت وجودی آنان را گرامی بداریم و به فرمایشات آنان جامه عمل بپوشانیم.

ولادت امام صادق (ع)

 

 

فهرست