«قال امیرالمومنین علی بن ابی طالب عليهما السّلام: انا عبد من عبيد محمد». این جمله‌ای است که مولا علی(ع) درباره‌ی حضرت خاتم‌الانبیاء فرمودند. فضایل پیامبر و اهل‌بیت ایشان قابل ذکر نیست. در واقع توان بنده‌ی حقیر به قدری نیست که بتوانم قسمت کوچکی از فضایل ایشان را بگویم. قصد ما بر این ات یک هزارم از قطره‌ی دریای فضایل ایشان را بیان کنیم.

قرآن پر است از آیاتی که نشانگر شخصیت اهل‌بیت(ع) است، می‌خواهیم که در مجموعه‌ای از پست‌ها تعدادی از این آیات را بگوییم. اما آیاتی که نشانگر شخصیت امیرالمومنین(ع) در قرآن است، به 3 شکل زیر قابل تقسیم است:

  • آیات اختصاصی به ایشان.
  • آیاتی که مربوط به اهل بیت(ع) است و ایشان به عنوان یکی از بارزترین مصداق آن می‌باشد.
  • آیات عمومی که مربوط به مومنین یا به تعبیر قرآن، «اوتوالکتاب» است و ن حضرت برترین مصداق آن می‌باشد.
فضیلت امیرامومنین(ع)
فضیلت امیرامومنین(ع)

فضیلت امیرالمومنین(ع)در قرآن، آیه‌ی «شاهد»

«أَفَمَنْ كَانَ عَلَىٰ بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّهِ وَيَتْلُوهُ شَاهِدٌ مِنْهُ وَمِنْ قَبْلِهِ كِتَابُ مُوسَىٰ إِمَامًا وَرَحْمَةً»

«آیا پس کسی که(از ابتدا) بر دلیل روشن از خدایش بود و در کنارش گواه و شاهدی از خود اوست و پیش از او کتاب موسی به عنوان جلودار و رحمت است، (آیا او بر هدایت و راه صحیح است یا دیگران؟)»

مقصود از «يَتْلُوهُ شَاهِدٌ مِنْهُ» کیست؟

بی‌شک، همه می‌دانند منظور از«مَنْ كَانَ عَلَىٰ بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّهِ»«کسی که بر دلیل از خدایش خواست» پیامبر(ص) است. اما مقصود از «يَتْلُوهُ شَاهِدٌ مِنْهُ»«در کنارش گواهی از خود اوست» چه کسی است؟

بزرگان اهل تسنن مثل قرطبی در «الجامع الاحکام القرآن16/9»، حافظ ابوحیان اندلسی در «بحرالمحیط ج211/5»، آلوسی در «روح المعانی ج 25/12»، قنذوزی در«ینابیع المودة»، سیوطی در«الدرالمنثور»، طبری در«جامع‌البیان 14/12»، روایات و قول‌هایی را ذکر کرده‌اند که همگی بر این نکته اتفاق نظر داذند که «يَتْلُوهُ شَاهِدٌ مِنْهُ»، امیرالمومنین علی بن ابی طالب علیهماالسلام است.(1)

(1):الامام علی بن ابی طالب، ص 292-289

وقتی رسول خدا(ص) افضل خلایق باشد، بعض او که علی(ع) است نیز افضل خلایق خواهد بود. ازین رو در زیارت پیامبر(ص) بعد از سلام بر آن حضرت، امیرالمومنین(ع) نیز خطاب می‌کنیم و می‌گوییم: «السلام علیک یا خیر خلق‌الله بعد رسول‌الله».

برای خواندن خطبه‌ی غدیر(فارسی و عربی) و مطلب غدیر روی لینک کلیک کنید.

 

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست